top of page

Tönnebro Värdshus

Att skapa ett unikt och hållbart koncept för Tönnebro Värdshus var en utmaning, men resultatet har stått sig genom åren och bevisat att miljön är en viktig del av den totala upplevelsen.

Mitt arbete med Tönnebro Värdshus började efter att ha omdesignat Söderhamns Stadshotell, vilket imponerade en trio entreprenörer som ville skapa en vägrestaurang på den trafikerade vägen mot Sälen och fjällvärlden. Deras döttrar skulle driva restaurangen, och jag blev inbjuden att färgsätta deras nya projekt.

Vid mitt första besök blev jag hämtad i Gävle och presenterades för deras planer i en byggbarack. Jag blev snabbt kritisk till deras överdimensionerade kök och föreslog att de behövde ett unikt koncept för att skilja sig från andra vägkrogar. Min uppriktighet mottogs inte väl, och jag återvände hem utan att ha bidragit vidare.

Dagen efter bad en av ägarna om ursäkt och gav mig fria händer att skapa ett nytt förslag. Tre till fyra veckor senare, mötte jag dem i min studio vid S

Eriksbron. Efter att ha byggt upp förväntan med musik och en filosofisk diskussion, avslöjade jag mitt förslag – en design som genast fick dem att stoppa det pågående bygget och be mig ta över ritningarna. Trots att detta försinkade öppningen, kom vi överens om att kvalitet och långsiktighet var viktigast.

Tönnebro Värdshus blev en stor framgång och korades senare till Sveriges bästa vägkrog. Den enda kvarvarande entreprenören, som hade köpt ut sina två kompanjoner, var övertygad om att vårt genomtänkta koncept och miljö hade gjort skillnaden. Värdshuset är idag fortfarande i drift och ett uppskattat stopp för resenärer.

bottom of page